Psychosomatische fysiotherapie

Dekt de verzekering behandelingen psychosomatische fysiotherapie? Ja.

Psychosomatische behandelingen zijn gewone fysiotherapiebehandelingen. Indien je aanvullend verzekerd bent krijg je, afhankelijk van welke verzekering je hebt afgesloten, een aantal fysiotherapeutische behandelingen vergoed.

 

Ik voel me niet gespannen, maar mijn therapeut zegt dat ik niet goed kan ontspannen. Kan dat?

Ja dat kan. Vaak werkt het zo dat je lichaam ongemerkt keer op keer een klein beetje extra spanning vasthoudt. Soms gaat dat zo ongemerkt dat je dat niet in de gaten hebt. Wat je dan wel kan voelen is pijn of stijfheid.

 

De specialisten zeggen dat ze niets kunnen vinden en er dus niets aan de hand is, maar ik heb wel klachten. Hoe zit dat?

Bij de klachten die jij ervaart is geen aanwijsbare oorzaak of schade aangetoond. Toch heb je klachten. Deze klachten hebben dan zeer waarschijnlijk te maken met een overgevoelig of ontregeld zenuwstelsel en pijnsysteem. Ik ben gespecialiseerd in het behandelen van deze medisch onverklaarde klachten.

 

Er wordt gezegd dat de klacht tussen mijn oren zit. Ik ben toch niet gek?

Nee, je bent zeker niet gek. Wat hiermee wordt bedoeld is dat elke vorm van pijn in ons brein en dus tussen de oren zit. Als een lichamelijke oorzaak uitgesloten is, maar u heeft toch lichamelijke klachten dan heeft dit zeer waarschijnlijk te maken met het zenuwstelsel en pijnsysteem wat overbelast of ontregeld is. Dat wil absoluut niet zeggen dat je klachten psychisch zijn of dat je zelf schuld hebt aan je klachten. Je hebt last van een overgevoelig zenuwstelsel, een overprikkeld brein. En daar ligt vaak ook de oplossing.

 

Fysiotherapie bij voetklachten

Worden er ook steunzolen gemaakt? Nee, er worden geen steunzolen gemaakt. Er wordt gekeken naar hoe het probleem opgelost kan worden in de voet, de houding en het bewegen zelf.

 

Maakt u ook gebruik van shockwave of echografie? Nee. Soms wordt er doorverwezen naar een collega als blijkt dat dit nodig is.

 

Moet ik mijn steunzolen of aangepaste schoenen ook meenemen naar de afspraak? Dat is goed om te doen, vaak zegt de steunzool of schoen ook iets over de manier waarop je loopt.

 

Kan ik de oefeningen ook uitvoeren met steunzolen? In de meeste gevallen wel. Als blijkt dat oefenen lastig is met steunzolen, wordt geadviseerd te gaan oefenen zonder.